Rulman nedir ve rulman ne işe yarar sorusu, hayatımızın pek farklı dönemlerinde, birçok insanın kafasının karışmasına neden olan bir sorun olabilmektedir. Aslına bakılırsa rulmanların birçok farklı işlevi ve birçok farklı yerde kullanımı vardır. Rulman farklı yükler taşıyabilen, oluşan sürtünmeyi en aza indirgeyerek enerjiyi minimum kayıpla ileten makine parçalarıdır. Rulmanlar, destekleme, yönlendirme ve yük aktarma gibi görevleri yerine getirebilmektedirler. Birçok yerde karşılaşabileceğimiz rulman çeşitleri, işlev ve büyüklüklerine göre birçok farklı çeşidi bünyesinde bulundururlar. Otomotiv sektörü, tren, beyaz eşya, bisiklet ve daha birçok makinenin parçalarından birini oluştururken rulmanlar, alüminyum sürme kapı sistemlerinde de karşımıza çıkarlar ve kullanımı oldukça fazladır. Alüminyum sürme aksesuarlar takımından birisi olan rulman, kayma sürtünmesine odaklanmaktansa yuvarlanma sürtünmesini kullanırlar. Yuvarlanma elemanı olarak da adı geçen rulmanlar gürültüyü indirgemek ve hatta absorbe etmek için kullanımı birebirdir. Gürültüyü absorbe edebildikleri gibi rulmanlar, ısıyı da içeriye hapsetme özelliğine sahiptirler. Rulmanlar, enerji tüketiminde tasarruf sağlarken aynı zamanda sürtünmeyi de azaltarak aşınmayı en aza indirgemekle görevlidirler. Tüm bunları sağlarken rulmanlar, yüksek dönüş hızlarına da ulaşabilmektelerdir. Yüksek ve güçlü tutunma sağlayan rulmanlar, sabit tek rulman ve sabit çift rulman olarak ikiye ayrılırlar. Diğer bir rulman çeşidi olarak bilinen sürme rulman ise dış kasasının üretildiği materyale göre çeşitli alternatifler barındırırlar.
Alüminyum sürme aksesuarlardan birisi olan rulman çeşitleri, güçlü tutunma, gürültüyü azaltma ve absorme etme gibi özelliklerinden dolayı oldukça tercih edilen ekipmanlardan birisidir. Rulmanlar, birçok farklı seçenek sunsalar da, alüminyum sürme aksesuarlarından olan rulmanlar piyasada sabit rulmanlar ve sürme rulmanlar olarak en çok tercih edilen rulman çeşitlerindendir. Sabit rulmanlar tek rulman ve çift rulman olarak ikiye ayrılmaktadırlar. İsimlerini sahip olduğu rulman sayısına göre alan sabit rulmanların, tek makaraya sahip modelleri sabit tek rulman, çift makaraya sahip olan modelleri ise sabit çift rulman olarak bilinir. Hepsinin farklı ağırlıkları taşıma kapasiteleri vardır. Çift rulmanlar, çift makaraya sahip olduklarından dolayı taşıma kapasiteleri genellikle daha fazla olarak piyasada bulunurlar. Sürme rulmanlar ise, büyüklük ve küçüklüklerine göre sıralanmalarının yanı sıra, üretildiği materyallere göre de farklı seçenekler sunmaktadırlar. Piyasada 100’lük ve 70’lik olarak sürme rulmanlar iki farklı kategoride seçenekler sunmaktadırlar. Büyüklüklerinin yanında makaranın üretildiği materyale göre de farklı alternatifler sunmaktadırlar. Sürme rulmanlar, makaranının pirinç, metal, derlin materyallerinden birisi olmasına göre sıralanırlar. Sürme rulmanların makaralarının farklı materyallerde alternatifler sunması, kullanıldıkları alanlarda da bir takım avantajlara ve dezavantajlara sebep olmaktadırlar. Sürme rulmanlar alüminyum sürme seri doğramalarda kullanılırlar. Kullanım amaçları, pencere ve kapının kasada hareketini elverişli hale getirirler. Hepsi sesi absorbe etme ve atlamama özelliklerine sahiptirler. Pirinç makaraya sahip sürme rulmanın, derlin makaraya sahip sürme rulmandan daha dayanıklı ve mukavemetli olduğu da bir gerçektir.Sitemizden pvc sürme rulman çeşitlerine ulaşabilirsiniz. Bunun dışında rulmanların sabit rulman , sabit bilyalı rulman gibi çeşitleri vardır. Sabit rulman çok yönlü kendinden tutuculu rulmanlardır ve bu rulmanların bakımı oldukca kolaydır. Basit tasarımlara sahiplerdir.Tek sıralı , iki sıralı , açık ve kapaklı olarak modelleri vardır.
Rulmanlar birçok farklı alanda birçok farklı işlevde kullanılabilmektedirler. Kullanıldığı alana da bağlı olarak piyasada birçok farklı markada alternatif bulundururlar ve bu yüzden rulman fiyatları farklı fiyatlandırmalarda gözümüze çarpabilmektedirler. Alüminyum sürme sistemlerinde de kullanımı oldukça yaygın olan rulmanların en çok tercih edilen çeşitlerinden olan sabit ve sürme rulmanların fiyatlandırmasında birkaç farklı etmen rol almaktadır. Sabit rulmanların makara sayısına göre taşıma kapasitesi de değiştiğinden çift rulmanlar tek rulmanlardan daha fazla fiyatta piyasada bulunabilmektedir. Sürme rulmanlar ise büyüklüklerine göre piyasada alternatif bulundururken aynı zamanda makaranın üretildiği malzeme de piyasada farklı çeşitler oluşmasına olanak sağlamaktadır. Pirinç, derlin ve metal olarak bulunabilen sürme rulmanlar, büyüklükleri arttıkça fiyatlandırmasında da değişiklikler yaratmaktadır. Ayrıca derlin makara, pirinç makaraya göre daha dayanıklı olduğundan fiyatlandırmada daha üstlerde seyrettiği gözlemlenmektedir. Tüm bu fiyat etmenlerinin yanında marka değerinin de fiyatlandırmada değişkenlik sağlayan bir faktör olduğu göz ardı edilmemelidir.