Dübel bir malzemeyi, çelik konstrüksiyonu, makineyi, dolabı, saati, panoyu, profili, aparatı ve yine daha benzeri birçok ürünü sabitlemeyle görevli bağlantı parçasıdır. Bütün bu ürün çeşitleri duvara, tavana veya zemine monte edilirken dayanıklı bir şekilde sabitlenmesi gerekir. Dübel çeşitleri, mukavemetlerine göre ve kullanılacakları yere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Çelik dübel duvar, zemin, alçıpan levhalar ile birlikte kullanılmaktadır. Dübellerin işleyiş mantığı kısaca üzerindeki parçalarla deliğin içinde genleşip tutunmayı sağlamaktır. Üzerinde bulunan parçalar ve sürtünme kuvveti sayesinde dönmeyi ve hareketi engellemektedirler.
Dübellerin kullanımı, mukavemetlerinden ziyade sabitleme yapılacak malzemeye göre değişkenlik gösterir. Yani; sabitleme yapılacak malzemenin çalışma ortamı ve çalışma gücü, kullanacağınız dübel çeşidinde farklılık sağlar. Uygun dübel tercihi, alacağınız performansı üst düzeye taşırken maliyeti de en aza indirger. Dübel kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi sabitleneceği yerde açılan deliğin yeterince iyi temizlenmesidir. İyi temizlenmeyen deliğe sabitlenmeye çalışılan dübel, maalesef ki yeterli derecede sabitleme gerçekleşemeyeceğinden uygulanan yerde oynamaya başlayacaktır. Bunla birlikte dübelin yük taşıma kabiliyetinde de azalmalar meydana gelir.
Dübellerin zorlanması ya da yanlış montaj uygulaması dübellerde kırılmalara yol açabilir. Dübel çeşitleri çelik malzemeden üretilmektedir. Uygulama esnasında çelik alaşımlı dübeller aşınmadan kolaylıkla zemine sabitlenir. Plastik dübel gibi dübel çeşitleri ise plastikten üretildiği için beton zeminlere sabitlenemez. Çelik dübelin çelik alaşımı her zaman duvar, beton ve asma tavan gibi zeminlerde montajı kolaylaştırmaktadır.
Çelik dübel matkapla açılan deliğe bastırılarak, yüzeyden taşmayacak şekilde tamamen yerleştirilen bağlantı elemanıdır. Bina duvarlarına uygulanacak montajlarda vidanın sağlam tutturulması için yüzey üzerinde delik açılarak yerleştirilir. Dübel mukavemetine göre, kullanım yerine göre çeşitlilik göstermektedir. Çelik dübel sabitleme işlemi zemin, tavan, duvar, alçıpan gibi çeşitli yüzeylere olabilir.
Çelik dübel montajı oldukça çabuk ve kolay montajdır. Dübel için delinen delik mutlaka fırça veya hava verilerek temizlenmeli, dübelin çap ve uzunluğuna uygun matkap ucu ve delme derinliği seçilmelidir. Geniş, kısa veya uzun delikler çelik dübelin yüksek performans ile çalışmasını engeller. Örneğin çelik boyundan uzun açılan bir delik çelik dübelin deliği tamamen kaplayamamasına sebep olacaktır buda çelik dübelin yüzeye tamamen sabitlenmesini engellemektedir.
Dübel yeri için delinecek deliğin delme yöntemi farklılık göstermektedir. Delinecek yer, tuğla veya düşük kaynaklı malzemeler ise darbesiz delme işlemi, sık donatılarda ve büyük çaplı delme işlemlerinde elmas uçlu uçlarla delme işlemi gerçekleştirilmelidir. Çelik dübel çeşitleri kısa deliklerde ve düşük yüklerde bile rahatlıkla kullanılmaktadır. Alçıpan tavan asma yüklerine dayanıklıdır. Çelik dübel bağlanacak parça üzerinde iken delme ve sabitleme işlemini gerçekleştirebilir.
Dübel çeşitlerinin montajı sırasında geçeceği delik çapını belirlemek ankrajı yapılan zeminin kırılması, hasar görmesi veya dübelin kırılıp kopması açısından çok önemlidir. Dübel çapı = Matkap Ucu Çapıdır. Bu unsur göz önünde tutularak sadece yumuşak malzemelerde matkap ucu çapı dübel çapından 1 mm daha küçük seçilmelidir. 8lik çelik dübel, 10'luk çelik dübel, 12'lik çelik dübel uygulama alanlarında en iyi performans sergileyen çelik dübel çeşitleridir. Doğru delme derinliği seçildikten sonra çelik dübel montajı sorunsuz bir şekilde gerçekleşecektir. Böylelikle yüzeye çelik dübel ile sabitlenen nesneler uzun yıllar boyunca oynama ve dönme yapmadan sabit kalır.
Dübeller, oldukça dayanıklı bir ankraj malzemesidir. Dayanıklılığını galvaniz kaplamadan alırlar. Paslanmaz çelik dübeller aynı zamanda korozyana karşı dirençli olmalarıyla bilinirler. Dübeller mukavemetlerine göre ve ankraj uygulanacağı yere göre farklı alternatifler bulundururlar fakat dübellerin sınıflandırması, mukavemetlerinden ziyade kullanılacağı alanın özelliklerine göre şekillenir. Dübel çeşitleri arasında seçim yaparken dikkat edilmesi gereken nokta uygulamanın gerçekleşeceği alandır.
Betonun çatlaklı ya da çatlaksız olması, titreşime sahip olup olmaması, rutubete sahip olup olmaması, taşıma ve zorlanma yükü, kuvvetin yönü gibi etkenler göz önünde bulundurularak çelik dübel seçimi yapılması gerekmektedir. Piyasada çelik dübel çeşitlerinden yalnızca birisi kancalı çelik dübeldir. Örnek vermek gerekirse, düşük yüklerde ve kısa deliklerde kullanacağınız bir dübel arıyorsanız kancalı çelik dübel aradığınız dübel çeşidi olabilir. Bu çelik dübel çeşidinin adından da anlaşılacağı üzere ucu kanca şeklindedir. Aynı zamanda titreşimli alanlarda da kullanımı mevcuttur.
Piyasada ihtiyaca yönelik 14 farklı çelik dübel çeşidi bulunmaktadır. Bu kadar çeşitliliğin arasında doğru tercihi yapabilmeniz için bu çelik dübellerin özelliklerini bilmeniz yararınıza olacaktır. Çelik dübel çeşitlerinden biri çakmalı dübeldir. Kullanım alanları havalandırma ve boru tesisatları, ızgaralar, kablo tavanları ve asmalı tavanlardır. Kullanımı ise çift montajlamadır. Bir diğer çelik dübel çeşidi adından da anlaşılacağı üzere asma tavan çelik dübelidir. Ağır yük dübeli ise yüksek dayanıklılığa sahiptir ve dayanıklılığını çinkodan almaktadır. Birden çok kez takıp sökme olanağı sunar. S tipi dübel ise saplama veya cıvatayla birlikte kullanılabilmektedir. S tipi dübelin asıl özelliği çekme dayanıklılığının yüksek olmasıdır.
Çekmeli dübel de tıpkı s tipi dübel gibi saplama ve cıvatayla birlikte kullanılabilir ve çekme dayanıklılığı yüksektir. Üzerinde yarık kısımları olmasıyla bilinir. Cıvatalı borulu dübel, beton kalitesinin düşük olduğu durumlarda kullanılır. Üzerinde kovan bulunmaktadır ve bu kovan borudan üretilmiştir. Cıvatalı boru dübelin aksine klipsli çelik dübel, beton kalitesinin iyi olduğu durumlarda kullanılır. Asmalı yüklerde dayanıklılığıyla bilinir.
Gömlekli çelik dübel, beton kalitesinin düşük olduğu durumlarda kullanılır. Titreşimli alanlarda ve kısa deliklerde kullanımı uygundur. Kasa dübeli ise kapılarda ve pencerelerde kasaları sabitleme amacıyla kullanılabilmektedir. Gaz beton dübeli, ısı yalıtım elemanlarının gaz beton alanlarda uygulanması amacıyla kullanılır. Kanatlı alçıpan dübeli hafif yüklerin alçıpan'a sabitlemesinde kullanılırken plastik dübel her çeşit malzemeye uygulanabilen maliyeti düşük dübel çeşididir. Son olarak Kimyasal dübel ise ani yüklerdeki dayanıklılığıyla bilinir. Sulu ve titreşimli alanlarda kullanımı uygundur.
1) Gömlekli Dübel; Beton yüzeylerde, orta ve ağır derece yüklerde kullanılır. Montaj işleminin kolayca yapılmasını sağlar. Kısa deliklerde ve düşük yüklerde rahatlıkla açılabilen gömlek yapısı ile güvenli tutma ve sıkma özelliği vardır. Titreşimli alanlarda rahatlıkla kullanılan çelik dübel çeşididir. Kısa ankraj derinliklerinde ve düşük kuvvetlerde genleşebilir.
2) Klipsli Çelik Dübel; C/20 - C/25 - C/30 betonda, orta yüklerde kullanıma hazır, montajlı bir bağlantı çelik dübel çeşididir. Rafların, desklerin, kanalların, köşebentlerin montajında kullanılan montaj için başka bir bağlantı elemanı gerektirmeyen bir dübeldir. Tek ve çift klipsleri vardır. Matkap çapı ile dübel çapı aynıdır. Yüksek tonajlı nesnelerin yükünü kolayca kaldırabilir. Klipsli çelik dübel çeşitleri basit bir montaj ile kullanıma hazır duruma gelir. Klipsli dübel uygulama alanın temiz ve çatlaksız olması önemlidir.
3) S Tipi Çelik Dübel; Rotil ve cıvata ile kullanılmaktadır. Ancak kendi ölçüsüne uygun rot, cıvata, somun veya pul tercih edilmelidir. Yüksek çekme mukavemetine sahiptir. S tipi dübel dış formunda bulunan tırtıllı kısımlar sayesinde dengeli oturan, dönmeyi engelleyen bir dübel çeşididir.
4) Asma Tavan Dübeli; Alçıpan uygulamalarında asma tavan dübeli sıklıkla kullanılmaktadır. Asma tavan dübeli çeşidi asma tavanlarda dış formu itibari ile kısa olarak tutunma yapan askı parçası ile akuple edilmiş bir dübeldir. Asma tavan dübeli, alçıpan asma tavanlarda sabitleme ve yük taşıma işlemi için kullanılmaktadır. Alçıpan levha asma tavan duvar dekorasyon, niş, raf, tv ünitesi duvar dekorasyonu için kullanılan alçıpan profillerini sabitlemek için birlikte kullanılır.
5) Kancalı Dübel; Kancalı dübelin üzerinde bulunan saçtan yapılmış gömleği sayesinde yüksek mukavemet sağlar. Gömlekli çelik dübel den farkı gömleğin içinde cıvata yerine kanca olmasıdır. Elektro galvaniz kaplıdır. Açık ve kapalı kancalı olmak üzere iki çeşidi vardır. Kapalı kanca çelik dübel çeşitlerini salıncak, boks torbası, hamak gibi ürünleri kullanmak için yüzeye sabitleyebilirsiniz. Salıncak, hamak gibi ürünlerin sürekli oynaması ve titreşimli alanlar olması kancalı çelik dübel için herhangi bir problem teşkil etmez. Titreşimli alanlarda rahatlıkla kullanılabilir.
6) Çakma Dübel; Çakma dübel uygulama zemininde küçük delikler açmak için kullanılır. Çakma dübel beton zeminlere montajı yapılır ve emniyetli bir tutunma yaparak üzerindeki konik parça ile homojen bir sabitleme özelliği kazandırır. Boru tesisatlarında, havalandırmalarda, ızgaralar, kablo tavaları, asma tavanlarda kullanılır. Ankrajların yüzeye birden fazla sökülüp, takılmasını, sabitlenmesini sağlar. Silindir gövde yapısına sahiptir. Çakma dübel uygulama alanlarında yatay veya dikey düzlemde sabitleme işlemi yapar.
7) Çekme Dübel; Beton kalitesi düşük hatta çatlak betonda kullanılabilen, dış kovanı borudan yapılmış, içinde konik kafalı cıvatası bulunan bir dübel çeşididir. Çekme dübeli kullanırken civata boyuna, saplamalarda somun ve pul uzunluğuna dikkat edilmelidir. Çekme dübeli deliğe oturtulduğunda üzerindeki yarık kısımlarından dolayı ayrılarak tutunma yapan ve dönmeyen dübel çeşididir. Civata ve saplama ile kullanılmaktadır.
8) Plastik Dübel; Beton, delikli tuğla, boşluklu yerlerde, pencerelerde ve kapı kasalarının duvara sabitlenmesinde tercih edilir. Her türlü ana malzemeye uygulanan ekonomik bir dübel çeşididir. Yanal güçlerde mukavemeti oldukça yüksektir. Dübel ölçüsüne göre vida ve matkap ucu kullanılmalıdır.
Çelik dübel ölçüleri dış formuna, üretim ve kullanım amacına göre birden çok ölçüde satılmaktadır. M8x85, M10x110, M12x90, M6x45, M8x60 gibi birbirinden farklı çelik dübel ölçüleri mevcuttur. Bu ölçüler çelik dübel çeşitlerine göre de değişmektedir.
|
6x45 |
6x65 |
8x75 |
8x55 |
8x100 |
10x70 |
10x85 |
10x110 |
12x90 |
12x110 |
Çap (m) |
M6 |
M6 |
M8 |
M8 |
M8 |
M10 |
M10 |
M10 |
M12 |
M12 |
Çap (k) |
8 |
8 |
10 |
10 |
10 |
12 |
12 |
12 |
16 |
16 |
Dübel Boyu (L) |
45 |
65 |
75 |
55 |
100 |
70 |
85 |
110 |
90 |
110 |
Gömlek (G) |
30 |
44 |
52 |
37 |
69 |
44 |
60 |
75 |
56 |
75 |
Ankraj Boyu (A) |
33 |
48 |
57 |
40 |
74 |
49 |
65 |
79 |
63 |
82 |
Amblaj |
2500 |
1500 |
750 |
1000 |
500 |
600 |
500 |
400 |
250 |
250 |
|
M6 |
M8 |
M10 |
Çap (k) |
8 |
10 |
12 |
Dübel Boyu (L) |
88 |
103 |
110 |
Gömlek (G) |
44 |
52 |
44 |
Ankraj Boyu (A) |
60 |
65 |
50 |
Kanca Çapı |
10 |
12 |
14 |
Amblaj |
1000 |
500 |
300 |
Çap (m) |
M8 |
M10 |
M12 |
M16 |
M20 |
Çap (k) |
8 |
10 |
12 |
16 |
20 |
Dübel Boyu (L) |
75 |
90/150 |
110/200 |
145/180/200 |
150/180 |
Amblaj |
750 |
450/300 |
30/150 |
120/90/90 |
80/60 |
Çap (m) |
M8 |
M10 |
M12 |
Çap (k) |
12 |
15 |
18 |
Ankraj Boyu (A) |
48 |
55 |
67 |
Gömlek (G) |
43 |
50 |
60 |
Amblaj |
1250 |
750 |
400 |
Çelik dübelin sahip olduğu çeşitlilik, piyasada çelik dübel satışlarındaki çeşitliliği de artırmaktadır. Piyasada 14 farklı çelik dübel çeşidi olması, fiyatlandırmada da çeşitlilik ortaya koymaktadır. Fiyatlandırmayı etkileyen bir diğer etken ise çelik dübel ölçüleridir. Çelik dübellerin üretildiği hammadde olan çelik metallerin fiyatları da çelik dübel fiyatları için önemli olan bir diğer etkendir.
Çelik dübel tercih ederken en uygun ürünü seçmek için atacağınız ilk adım, ihtiyacınıza yönelik doğru çelik dübel tercihi yapmaktır. Doğru çelik dübel tercihinizle alacağınız maksimum performans, ödeyeceğiniz miktarın performansıyla doğru orantıda olacaktır. İkinci dikkat etmeniz gereken nokta ise sabitleme yapacağınız noktanın iyi temizlenmesidir. İyi temizlenmeyen alana sabitleme en yüksek seviyede gerçekleşmeyeceğinden size ek miktarlarda zararlar çıkaracaktır. Bu ayrıntıları aklınızda bulundurmakla beraber en uygun çelik dübel fiyatlarına web sitemizden ulaşabilir, Kobibest güvencesiyle satın alabilirsiniz. Firmamız çelik dübel siparişlerinize özel fabrikadan direkt toptan satışlarla çelik dübel çeşitlerini temin etmektedir. Dilediğiniz ölçü ve ebatlarda çelik dübel çeşitleri en uygun toptan çelik dübel fiyatlarıyla web sitemizde satışa sunulmuştur. Whatsapp iletişim hattımız ile irtibata geçerek en uygun çelik dübel fiyatlarını öğrenip detaylı bilgi alabilir sipariş verebilirsiniz. Keyifli alışverişler dileriz.