Mimari sistemleri için oldukça kullanışlı olan kimyasal dübel, beton ve benzeri yüzeylerin sert yüzeylerle sabitlenmesini sağlamaktadır. Genellikle beton, mermer yüzeylere dikey demirler ve küpeşte korkuluklarda boş ankraj dikmek için kullanılmaktadır. Günlük hayatımızda bulunduğumuz mimari sistemlerde oldukça sık kullanılır.
Çoğu insanın ismini duyduğunda “kimyasal dübel nedir?” dediğine şahit oluyoruz. Hemen hemen herkes işlevini ve ismini bilmese de kimyasal dübelin binalar, yollar, yapılar için kullanımı önemlidir. Kimyasal dübel bileşeninde bulunan maddeler sebebiyle yüksek mukavemete sahiptir. Sıvı yapısı ile yzeylerde açılan delikleri kolaylıkla doldurur ve malzemeleri sabitler.
Kimyasal dübel, beton - çelik veya beton - beton malzemeler arasındaki bağlantıyı sağlamak için kullanılır. İki yüzey arasındaki yüksek mukavemeti oluşturup yapıları güçlendirir. İnşaat sektöründe sıklıkla kullanılan kimyasal dübeller nervürlü inşaat filizleriyle kullanılmaktadır. Filiz dikimlerinde kimyasal dübeller en efektif kullanımı sağlar. Küpeşte balkon yapımında boş ankraj sabitlemek için de kullanılmaktadır.
Kimyasal dübel kullanım alanları;
Çelik çatı montajı,
Bina güçlendirme,
Küpeşte korkuluk uygulamaları,
İnşaat endüstrisinde filiz ekimi,
Kiriş ve kolon dikimi,
Merdiven ve trabzan yapımı,
Yüzeylere açılan deliklerin doldurulması,
Köprü direk dikimi,
Boru tesisatı uygulamaları,
Mutfak, banyo dolabı gibi ahşap dolap montajı,
Ankraj uygulamaları’dır.
Beton yüzeylerde kimyasal dübel iki yöntemle uygulanmaktadır. Basınç düzeyini tespit etmek için tahribatlı ve tahribatsız kimyasal dübel uygulaması yapılmaktadır. Bu iki yöntemde temel olarak uygulama sırasında yüzeyde oluşturulan tahribat nedeniyle böyle adlandırılmaktadır. Tahribatlı kimyasal dübel uygulamasında önceden dökülmüş bir beton yüzey üzerinde kimyasal dübel basıncı ölçülür. Tahribatsız uygulamada ise betona dökülmeden önce ayrılan bir beton numune üzerinde kimyasal dübel uygulaması sağlanır.
Kimyasal dübel uygulandığı alanda işlevsellik sağlamak için hızlı kürlenmektedir. Kimyasal dübel yapılan çalışmanın aksaklık yaşamadan sorunsuz tamamlanması için kullanılmaktadır. Olumsuz hava koşullarına karşı dayanıklıdır. Böylelikle zamandan tasarruf edilmesini sağlar.
Kimyasal dübel kullanımından önce uygulanacağı yüzeydeki deliğin tamamen toz ve beton parçalarından arındırılması sağlanmalıdır. Delik içerisinde kalan toz, çakıl ve beton parçaları kimyasal dübelin yüzeye sabitlenmesini engeller. Bu durumda yüzeye dikilen inşaat filizi veya diğer malzemelerin beton yüzey ile birebir teması olmayacağı için basınç dayanımı azalır. Uzun yıllar kullanımı engeller ve efektif olarak kullanılamaz hale gelir.
Kimyasal dübel geniş bir kullanım ağı mevcuttur. Bu sebeple kullanıldığı her yüzey için farklı özelliklere sahip kimyasal dübel çeşitleri üretilmektedir. Yaygın olarak inşaat ve mimari sistemlerde kullanılmaktadır. Kimyasal dübel çeşitli yapılarda çeşitli amaç ve alanlar için yüksek mukavemet sağlar.
Kimyasal dübeller yapılarında bulunan bileşenler sebebiyle çeşitlere ayrılmaktadır. Üretildikleri hammaddeler ve renklerine göre de kimyasal dübel çeşitleri bulunmaktadır. Kimyasal dübel çeşitleri;
Epoksi Kimyasal Dübel
Çimento Esaslı Kimyasal Dübel,
Reçine Kimyasal Dübel,
Kartuş Kimyasal Dübel,
Hibrit Kimyasal Dübel
Kimyasal dübel çeşitleri arasında içerisinde reçine bulunan kimyasal dübeller uygulandığı yüzeyde daha geç tepkimeye uğrayarak daha yavaş kürlenmektedir. Kimi uygulama alanında kimyasal dübelin geç kürlenmesi avantaj olmaktadır. Hibrit ve epoksi bazlı kimyasal dübel çeşitleri ise hızlı kürlenmektedir. Kullanımalanı ve amaçları doğrultusunda en uygun kimyasal dübel çeşidi belirlenerek kullanılması tavsiye olunur.
Kullanım alanları arasında yaygın olarak epoksi kimyasal dübel kullanılmaktadır. Beton ve mermer delici matkap uçları ile yüzeye açılan delikleri doldurmak için tercih edilmektedir. Özellikle bina güçlendirme işlemlerinde ve alüminyum küpeşte korkuluk uygulamasında boş ankraj sabitlemek için kullanılır. Küpeşte korkuluk uygulamalarında yüzeyde açılan deliğe yeterince kimyasal dübel sıkıldıktan sonra boş ankraj konur ve sabitlenmesi sağlanır. Böylelikle küpeşte dikmeleri güvenilir bir şekilde korkuluğu oluşturur.