Metal, alüminyum veya plastik saplı çeşitleri olan maket bıçağı günlük hayatımızda ofis, ev ve atölyelerde çoğunlukla ince işçilik gerektiren kesme işlemlerinde kullanılır. Halk arasında falçata olarak da adlandırılan maket bıçağı, maket bıçağı yatağı içerisindeki maket bıçağı ucu ile kesme işlemini sorunsuz bir şekilde sağlamaktadır. Maket bıçağı yatağı, maket bıçağı sürgüsü ile kontrollü bir şekilde istenilen ölçülerde maket bıçağı ucunu çıkararak maket bıçağı ucunun hemen kırılmasını engeller. Falçata kilitleme özelliği ile güvenlik sorunlarını da önler.
Ergonomik yapısı ve özel kilitleme özelliği ile maket bıçakları sıklıkla tercih edilen ürünler arasındadır. Aslında bir bıçak türü olan maket bıçakları küçük ve detaylı işçiliklerde çok daha keskin bir malzeme kullanma gereği hissedilince üretilmeye başlanmıştır. Genellikle maket benzeri ürünlerde kullanıldığı için maket bıçağı ismi ile tanımlanmaktadır. Falçata hırdavat ürünleri arasında yer almaktadır.
Maket bıçağı çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Kimi zaman evlerimizde çocuklarımızın ödevlerine yardımcı olmak için, kimi zaman ayakkabı atölyelerinde deri kesmek için, kimi zaman da ofislerde çeşitli ürünleri kesip ince işçilik çıkarmak adına kullanılmkatadır. Maket bıçaklarının bu denli fazla kullanım alanı bulunduğu için her alana özel maket bıçağı üretilmiştir.
Maket bıçağı çeşitleri;
Kazıma maket bıçağı, bir yüzeyden istenmeyen bir maddenin kazınması işlemini sağlar. Örneğin vernikli bir yüzeyden verniğin kazınarak çıkarılmasında kazıma maket bıçağını kullanırız. Çift ağızlı maket bıçağı, maket bıçağı kullanım esnasında kırılan maket bıçağı ucunun hemen değişmesini üzerinde bulunan bıçak değiştirme düğmesi sayesinde yapan maket bıçağına denir. Maket bıçağı ucunun körelmesi gibi durumlarda da kurtarıcı bir niteliktedir çift ağızlı maket bıçağı. Klasik maket bıçağı ise kilitleme mekanizmasına ve sürgü sistemine sahip bir maket bıçağıdır. Hemen hemen her evde veya çeşitli alanlarda bulunan maket bıçağı çeşididir. Kalın ağzı geniş maket bıçağı büyük boy maket bıçakları’dır. Bu maket bıçakları kalınlığı fazla olan malzemeler için kullanılır. İnce maket bıçağı, ince işçilik gerektiren, hobi işlerinde ya da genel kullanım için uygun maket bıçağı çeşididir. Kalın ağzı geniş maket bıçaklarını strafor gibi kalın malzemeler keserken kullanabilirsiniz. Ürünün kalınlığı arttıkça kesme yüzeyi de artmaktadır. İnce maket bıçakları bu tür kalınlığı fazla olan malzemeleri keserken zorlanabilir ve kırılabilir. Bu sebeple kalın yüzeyler için ağzı geniş daha büyük maket bıçaklarını tercih etmelisiniz.Yaylı maket bıçağı, emniyetli iş güvenliği için uygun maket bıçağı çeşididir.
Maket bıçağı ucu diğer bıçaklara oranla oldukça ince ve keskindir. Özellikle küçük ve hassas yüzeylerde kesme işlemi yapacaksanız ince uçlu maket bıçağı tercih etmeniz kullanım kolaylığı sağlayacaktır. Geniş ve sert yüzeylerde kesim işlemi için ise geniş uçlu maket bıçağını tercih edebilirsiniz.
Maket bıçağı ucu zamanla sık sık kullanıldığı için körelip kırılabilir. Burada maket bıçağının doğru bir şekilde kullanımı önem arz etmektedir. Maket bıçağını doğru açı ve uzunlukta kullanarak maket bıçağı ucunun zarar görmesini, kırılmasını engellemiş oluruz. Maket bıçağı ucunun kırılması halinde ya maket bıçağı ucu yedeği ile değiştirmek ya da maket bıçağı ucunu kontrollü bir şekilde maket bıçağının arkasında bulunan küçük çizgi gibi bir bölme yardımı ile kırmak gerekir.
Web sitemizde yedek maket bıçağı ucu çeşitleri bulunmaktadır. Maket bıçağı ucu çoklu adetler halinde temin edilmektedir. Kullanım alanına ve ihtiyacınıza yönelik istediğiniz maket bıçağı ucuna fabrikadan direkt en uygun maket bıçağı ucu yedeği fiyatlarıyla ulaşabilirsiniz.
Maket bıçağının uzunluğu, tasarımı ve maket bıçağında kullanılan malzemelerin değişkenliğine göre maket bıçağı fiyatları farklılık göstermektedir. Falçata fiyatları, genel olarak ortalama fiyatlara sahiptir. Maket bıçağı fiyatları, maket bıçağının adet sayısına bağlı olarak da değişmektedir. Maket bıçağı ucunun kalitesi, maket bıçağı gövdesi ve maket bıçağı boyları maket bıçağı fiyatlarını etkileyen en önemli etkenlerdir. Maket bıçağı metal ve alüminyum gövdeli ise plastik gövdeli maket bıçağına göre maket bıçağı fiyatı biraz da artmaktadır. Çünkü maket bıçağı gövdesinde kullanılan ürün daha uzun ömürlü ve kaliteli olmaktadır.
Tomax maket bıçağı, kinetix maket bıçağı, gfb maket bıçağı, sgs alüminyum gövdeli maket bıçağı, ve maket bıçağı ucu yedeklerini web sitemizden temin edebilir, en avantajlı maket bıçağı fiyatlarından yararlanabilirsiniz. Fabrikadan direkt toptan satışlarla en kaliteli ve uygun maket bıçaklarına sitemizden ulaşabilir sipariş oluşturabilirsiniz.
Maket bıçakları yapı işlerinden günlük işlerimize kadar çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Sıkça kullanılan maket bıçakları hatalı kullanımlar sonucu kişilere zarar verebilir, maket bıçağı ucunun zamanla körelip veya kırılmasına sebep olabilir. Bu nedenle öncelikle kullanım alanımıza göre maket bıçağı çeşidi seçmeliyiz ve doğru kullanım hatlarında kesme işlemimizi tamamlamalıyız.
Şekil, kalıp keserken maket bıçağını dik tutmalıyız. Mümkün olduğunca maket bıçağını sağa sola doğru eğip bükmemeliyiz. Uzun çizgiler ya da büyük şekiller keserken maket bıçağını aşağıya doğru daha fazla yatırmalıyız. Böylece kesilecek yüzeyin maket bıçağı ile temasını artırıp daha kolay kesilmesini sağlarsınız.
Makete bıçakları sürekli kullanıldığı için zamanla aşınır, körelir veya maket bıçağı ucu farklı sebeplerden kırılır. Bu durumlarda yapabileceğimiz iki farklı seçenek mevcuttur. İlki maket bıçağı ucunu, maket bıçağı yedeği ile değiştirmektir. Maket bıçağı değiştirme işlemini şu şekilde gerçekleştirebilirsiniz; Maket bıçağının arka kısmını çıkarıp maket bıçağı ucunu içinden çıkarın. Maket bıçağı yedeğini maket bıçağının kesiş yönüne uygun olarak içine yerleştirin ve maket bıçağının arkasını takın. Bu işlem ince maket bıçağı çeşitleri için geçerlidir. Kalın maket bıçaklarında ise; Falçatanın içinde bulunan vidayı söküp falçata yatağını çıkarın. Maket bıçağı yönünü ayarlayarak maket bıçağı yedeğini maket bıçağı yatağına yerleştirin. Ardından maket bıçağı içerisinde olan vida sabitleme yerine göre maket bıçağı yatağını yerleştirin ve vidayı tekrardan takıp sıkın.
Maket bıçağı değiştirme yenileme işlemi için yapılabilecek ikinci seçenek ise, maket bıçağı ucunu eğer körelirse maket bıçağı bileme kalemi ile bileyebilirsiniz. Böylece maket bıçağınızı bir süre daha kullanabilirsiniz.
Maket bıçağı ucu çeşitli sebeplerle zarar görebilir. Bu gibi durumlarda maket bıçağı üzerinde bulunan belirli çizgilerden maket bıçağı ucunuzu kırabilir ve maket bıçağını kullanabilirsiniz. Maket bıçaklarının arka kısmında bulunan plastik kısımda belirli bir çizgi bulunmaktadır. Körelen maket bıçağı ucunu bu kısma koyarak maket bıçağını eğin ve böylelikle maket bıçağı ucunuz kırılmış olacaktır. Kırılan maket bıçağı ucu eskisine nazaran daha iyi kesecektir ancak yeni alınmış bir maket bıçağı performansı sergilemeyecektir.